Ciasto Kinderek

Odkąd mam więcej czasu, ciągle coś piekę. Nie zawsze są to bardzo zdrowe przepisy. Czasem robię także potrawy mniej dietetyczne, ale przecież nie samą dietą człowiek żyje :) Raz na jakiś czas można także sobie pozwolić na mały cheat meal. Dzisiejsze ciasto inspirowane jest torem Kinder KLIK. Robi się je niezwykle szybko i równie szybko znika :)
Spróbujcie sami :)

Ciasto Kinderek
przepis na tortownicę o średnicy 16 cm


CIASTO:

4 jajka
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je cukrem na sztywną pianę. Powoli dokładaj żółtka, cały czas ubijając. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.

KREM: 

300 g twarogu śmietankowego
80 g cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka w proszku
150 ml śmietanki kremówki 30%

+ dżem z czarnej porzeczki
+ Kinder Czekolada, Schokobons

Twarożek ucieraj z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Stopniowo dodawaj śmietankę i miksuj, aż do powstania puszystego kremu. 

WYKOŃCZENIE:

Biszkopt przełóż do torownicy. Następnie posmaruj do grubo dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłóż krem czekoladowy, rozsmaruj dokładnie, wyrównaj wierzch. Ciasto udekoruj Kinder czekoladkami oraz cukierkami Schokobons. Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)





You Might Also Like

2 komentarze

  1. I od razu zachciało mi się słodyczy :) miam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to robił, i jak? tak dobre jak wygląda

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images