Ciasto owsiane z truskawkami

Ciasto owsiane to jedno z moim ulubionych. Uwielbiam je przede wszystkim za jego uniwersalność - można je zrobić z wieloma dodatkami i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Skoro mamy sezon na truskawki to obowiązkowo muszą znaleźć się one także na tym cieście :) 

Ciasto owsiane z truskawkami
przepis na tortownicę o średnicy 23cm


150 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
4 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
50 g orzechów włoskich
400 g serka homogenizowanego
sok z połowy pomarańczy
200 g truskawek

Płatki owsiane zmiel na mąkę za pomocą blendera. Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejnie dodawaj cynamon, imbir, proszek do pieczenia i zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczony miód z olejem kokosowym oraz posiekane orzechy, ponownie wymieszaj. Ciasto wyłóż na tortownicę wysmarowaną masłem. Piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.  Po upieczeniu pozostaw na ok. 20 minut w piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce na ok. 2h. W tym czasie rozgotuj truskawki z niewielką ilością wody (ok. 150 ml). Następnie za pomocą widelca zrób dziurki w cieście, po czym przełóż na nie rozgotowane truskawki. Serek homogenizowany zmiksuj z sokiem z cytryny. Na ciasto przełóż serek, wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na całą noc. 
Smacznego :) 




Milion smaków truskawek - edycja trzecia

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Takie ciastko jest pewnie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zamiast orzechów można dodać figi? dostałam przepyszne prosto z Chorwacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne,na pewno będzie pyszne :)

      Usuń
    2. czy ta proporcja jest tylko na tortownice czy wyjdzie w keksówce?

      Usuń
    3. Wyjdzie w keksówce :) ja robiłam właśnie w keksówce ;)

      Usuń

Flickr Images