Kapusta młoda z marchewką i szczypiorkiem

Wiosna to czas ponownego zachwytu nad świeżymi warzywami. Młoda marchew, rzodkiewki, młode ziemianki, czy też kapusta. Poznajemy je na nowo, tak jakbyśmy wieki ich nie jedli. Wiosną te warzywa smakują najlepiej. Poza tym kojarzą się z młodością, lekkością oraz zbliżającymi się wakacjami. Młoda kapusta z marchewką i szczypiorkiem to danie, które przychodzi mi na myśl, gdy wspominam wiosenne posiłki. Jest niezastąpiona do niedzielnego obiadu :)

Kapusta młoda z marchewką i szczypiorkiem


główka młodej kapusty
4 duże marchewki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
200 g pieczarek
50 g masła
sól, pieprz

Kapustę obierz z wierzchnich liści, przekrój na połowę, wytnij głąb, a następnie poszatkuj pozostałą część. Marchew obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach, Pieczarki umyj i także zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie. W tym czasie drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Gdy kapusta zrobi się już miękka, dodaj masło, sól, pieprz oraz szczypiorek i koperek. Duś jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dopraw do smaku. 
Podawaj na ciepło. Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images