Kurczak w sosie śmietanowym

Po kilku gorących dniach, dziś słoneczko odpoczywa. W związku z tym można dłużej posiedzieć w kuchni :) W związku z tym, że blog zrobił się ostatnio bardzo słodki, dziś danie typowo obiadowe. Lekki sos z piersi kurczaka, delikatny, aromatyczny, idealny do kasz, czy tez makaronów. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Spróbujcie sami :)

Kurczak w sosie śmietanowym
przepis na dwie porcje


dwie piersi z kurczaka
20 ml śmietany 18%
2 cebule
łyżka skrobi z tapioki
sól, pieprz
oliwa

+ kasza, makaron, 

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Pierś kurczaka umyj, pokrój w kostkę. W niewielkim garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodaj pierś kurczaka i duś ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj ok. 200 wody. Duś ok. 10 minut. W szklance rozmieszaj śmietanę ze skrobią z tapioki i łyżką wody z gotującego się mięsa. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj śmietanę, cały czas dokładnie mieszając. Na koniec przypraw całość solą i pieprzem. Podawaj z kaszą lub makaronem. 
Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images