Leczo warzywne z cukinią i czerwoną soczewicą

Wakacje to oprócz owoców także pyszne warzywa. Dziś właśnie zebrałam świeżą cukinię, dlatego od razu trzeba było je jakoś wykorzystać :) Pomysłów było kilka jednak padło na leczo w wersji wegańskiej z dodatkiem czerwonej soczewicy. Idealny pomysł na letni obiad - lekki, ale bardzo sycący :)

Leczo warzywne z cukinią i czerwoną soczewicą
porcja dla dwóch osób


duża cukinia
3 spore pomidory
papryka
2 cebule
5 dużych pieczarek
250 ml pasaty pomidorowej
zioła włoskie
szczypta soli
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek

Warzywa umyj. Obraną cukinię, pieczarki i cebulę pokrój w półplasterki, a pomidory i paprykę w dużą kostkę, Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy. Następnie przez chwilę podsmaż cebulę, Gdy ta się już zeszkli, dodaj pozostałe warzywa, podlej niewielką ilością wody, dodaj czerwoną soczewicę i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj pasatę pomidorową, sól, pieprz oraz warzywa włoskie. Duś jeszcze na wolnym ogniu ok. 5 minut. Podawaj ciepłe. Smacznego :)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Leczo kojarzy mi sie z dzieciństwem... Była to chyba jedyna potrawa, którą wszyscy w domu uwielbialiśmy i dlatego moja mama robiła je dość często przez wakacje. Może podejmę sie go zrobić jutro, akurat mam wszystkie składniki w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie soczewica?

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images