Omlet jaglany z musem truskawkowym


Powoli kończy się sezon na truskawki, jednak póki jeszcze są trzeba je jakoś wykorzystać. Dlatego zaczynam dzień od domowej lemoniady truskawkowej, a w międzyczasie przygotowuje jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych - omlet. W tej wersji zamiast zwykłej mąki użyłam mąki jaglanej oraz bezglutenowego proszku do pieczenia. Dodatkowo usmażyłam go na oleju kokosowym, dzięki czemu zyskał wspaniały aromat. I na koniec mus truskawkowy jako uwieńczenie śniadania mistrzów. Tak można zaczynać każdy dzień :)


Omlet jaglany z musem truskawkowym
porcja dla jednej osoby




2 jajka
2 łyżki mąki jaglanej
30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady (można pominąć)
pół łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego)
truskawki
olej kokosowy
wiórki kokosowe

Jajka zmiksuj z mąką jaglaną, odżywką białkową oraz proszkiem do pieczenia. Na patelnie wyłóż olej kokosowy, rozgrzej go, a następnie na patelnię przelej masę jajeczną. Smaż z obu stron do zrumienia. Truskawki zmiksuj. Gotowy omlet przełóż na talerz, polej go musem truskawkowym, całość posyp wiórkami kokosowymi. 
Smacznego :)




You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images