Ryżowe racuszki z malinami

Letnie śniadania muszą zawierać świeże owoce. Teraz, gdy trwa sezon na maliny i jagody, nie wyobrażam sobie śniadania bez tych pyszności. Dziś stanowią dodatek do śniadaniowych racuszków - zdrowszej wersji tradycyjnych, słodkich placuszków. To wersja dla osób, które unikają glutenu - nie ma tutaj białej mąki, a zamiast niej użyłam mąki z brązowego ryżu. Jest ona dość charakterystyczna, w związku z tym jeśli chcecie możecie zamienić ją na jakąś inną :) Placuszki idealnie sprawdzają się na śniadanie, ale także i na kolację :) Spróbujcie sami :)

Ryżowe racuszki z malinami
przepis na dwie porcje


200 g mąki z ryżu brązowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
100 ml kefiru
jajko
łyżka ksylitolu
200 g malin
+ olej kokosowy do smażenia

W miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. W drugim naczyniu rozmieszaj jajko z kefirem. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj 100 g malin i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wykładaj niewielkie porcje ciasta i smaż ok, 2 minut na wolnym ogniu. Gotowe placuszki podawaj ze świeżymi malinami lub innymi owocami.
Smacznego :)



Letnie owoce 2

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Super propozycja :D
    Fajny przepis :d
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinnam przestać zaglądać na blogi z takimi pysznościami, bo mam ochotę upiec wszystko! :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images