Babka ziemniaczana

Dziś na blogu przepis nietypowy. Na co dzień nie przepadam za tego typu daniami, jednak przepis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. O czym mowa? O tradycyjnej babce ziemniaczanej - danie kryzysowe, proste i bardzo smaczne. W mojej rodzinie babka ziemniaczana pojawia się już od bardzo wielu lat. Przygotowuje się ją przeważnie w sobotę, na rodzinny obiad. 

Babka ziemniaczana
przepis na formę do pieczenia babki


2 kg ziemniaków
2 jajka
300 g boczku
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz ziołowy

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odcedź na durszlaku, odlej wodę, a krochmal, który zostanie dołóż do ciasta. Boczek i cebule pokrój w kostkę, przesmaż aż do zrumienienia się. Do masy ziemniaczanej wbij jajka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przesmażony boczek z cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotową masę przełóż silikonowej formy na babkę. Piecz ok. 1,5h w 220 stopniach, Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Podawaj na ciepło :)
Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Nie przepadam za babką ziemnaczaną, ale ta wygląda tak pysznie, że chyba bym sie nawet skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images