Bezglutenowe ciasto z nektarynkami

Wraz z początkiem miesiąca zabraliśmy się za remont mieszkania. Gips, malowanie, sprzątanie. No cóż, jak chce się coś zmienić to trzeba się troszkę napracować. I tak już od tygodnia nadaję do Was z mini placu budowy. W przerwie pomiędzy malowaniem i sprzątaniem, trzeba znaleźć trochę czasu na małe co nie co :) Korzystając z chłodniejszego dnia, odpaliłam dziś piekarnik i szybko wymieszałam ciasto :) Smakuje wybornie, nie zajmuje dużo czasu i co najważniejsze, jest zdrowe i sycące :) W sam raz jako nagrodę po skończonej pracy :)


Bezglutenowe ciasto z nektarynkami
przepis na kekskówkę o wymiarach 20 x 11 cm


150 g mąki gryczanej
150 g mąki owsianej (można użyć zmielonych płatków owsianych)
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
70 g wiórków kokosowych
30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady (opcjonalnie)
4 łyżki ksylitolu
3 jajka
200 g kefiru
3 łyżki oleju kokosowego
nektarynka

Jajka utrzyj z ksylitolem, tak aby uzyskać puszysta masę. Mąkę gryczaną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, cynamon i odżywkę białkową wymieszaj w misce. Do mamy jajecznej dodawaj powoli suchą mieszankę naprzemiennie z kefirem, i olejem kokosowym. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, po czym przełóż do niej ciasto. Nektarynkę pokrój w ósemki, poukładaj je na wierzchu ciasta. Całość piecz ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na chwilę w piekarniku. Podawaj po przestygnięciu.
Smacznego :)



You Might Also Like

1 komentarze

  1. ale cudnie wygląda :D!
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images