Dietetyczny sernik z brzoskwiniami

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na to ciasto - były przepisy dietetyczne i te mniej zdrowe. Jednak do tej pory jeszcze nie pojawił się przepis na sernik z brzoskwiniami w wersji fit, czas to nadrobić, bo to moja ulubiona wersja i na pewno Wam także przypadnie do gustu ;)

Dietetyczny sernik z brzoskwiniami
przepis na tortownicę o średnicy 16 cm


SPÓD:

300 g płatków owsianych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ksylitolu
2 jajka

Płatki owiane zmiel na mąkę. Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia, ksylitol oraz jajka. Całość miksuj do połączenia się składników. Blachę wysmaruj delikatnie olejem kokosowym, wyłóż na nią masę, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut.

MASA SEROWA:

250 g twarogu półtłustego
200 g serka wiejskiego
jajko
łyżka ksylitolu
łyżka syropu daktylowego
łyżka skrobi z tapioki

+ brzoskwinia

Za pomocą miksera utrzyj ser, serek wiejski oraz jajko. Cały czas ucierając dodawaj ksylitol, skrobię z tapioki i syrop daktylowy. Gotową masę przelej na podpieczony spód ciasta, na niej poukładaj brzoskwinię pokrojoną w plasterki. Całość piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
Po upieczeniu pozostaw jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda bardzo ładnie, skład bardzo prosty, czego chcieć więcej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, podoba mi się wykorzystanie serka wiejskiego ;)
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images