Faszerowany bakłażan

Bakłażan od zawsze wzbudzał we mnie lęki - bo warzywo ładne, ale nie do końca wiedziałam co z niego można zrobić i jak się za niego zabrać. W końcu pojawił się w mojej lodówce i trzeba było coś z niego zabrać. Padło na zapiekankę. Przepis wydał mi się bardzo prosty i szybki, potem okazało się, że także smaczny :) Chyba z panem bakłażanem polubimy się na dłużej :)

Faszerowany bakłażan
porcja dla dwóch osób


2 bakłażany
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 młode cebule
2 pomidory (użyłam malinowych)
2 ząbki czosnku
50 g fety lub mozzarelli
natka pietruszki
przyprawy: zioła włoskie, szczypta ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, sól himalajska, pieprz czarny, pół łyżeczki czarnuszki
łyżka oliwy

Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na dwie części. Następnie wyłóż je (skórką do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 25 minut.

Z podpieczonego bakłażana wyjmij delikatnie miąższ za pomocą łyżeczki zostawiając trochę przy brzegach. Następnie wydrążony miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek także obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmaż na oliwie, uważając, aby nie przypalić czosnku. Gdy się już zeszklą, dodaj miąższ bakłażana, przypraw solą i pieprzem i smaż ok.  5 minut. Następnie dodaj pozostałe przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Smaż jeszcze ok. 3 minut. Odstaw na chwilę. Do tak przygotowanego farszy dodaj ugotowaną kaszę jaglaną oraz pomidory pokrojone w kostkę i mozzarellę lub fetę. 

Gotowy farsz przełóż do wydrążonych połówek bakłażanów. Następnie przełóż je ponownie na blaszkę i piecz jeszcze ok. 20 minut w 180 stopniach.
Podawaj ciepłe.
Smacznego :)




Warzywa psiankowate 2016

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Faszerowane bakłażany to jedno z moich ulubionych dań :) A Twoje wyglada ogromnie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama miała ostatnio ogromną ochotę na bakłażana, więc może zrobię jej właśnie takiego :) Super talerze, wyglądają jak papierowe tacki! Zabawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy farsz. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej. Już jutro powinnam opublikować jej podsumowanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images