Gryczane racuszki ze śliwkami

Śliwki to owoce, które kojarzą mi się już z jesienią. To właśnie pod koniec lata są najsłodsze i najlepsze. Tym samym są takim symbolem końca wakacji. Mimo wszystko i tak bardzo je lubię. Doskonale sprawdzają się pod postaci konfitur, jako dodatek do ciast oraz w śniadaniowych placuszkach :) Dziś na śniadanie właśnie trafiły do gryczanych pancakes :) 

Gryczane racuszki ze śliwkami
porcja dla dwóch osób


200 g mąki gryczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
łyżeczka lucumy
jajko
150 ml mleka lub wody
śliwki
+syrop daktylowy
+olej kokosowy

W misce wymieszaj mąkę z lucumą i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu rozmieszaj jajko z mlekiem lub wodą. Do składników suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Śliwki pokrój w plastry lub ósemki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylewaj niewielką ilość ciasta, a na nim wyłóż śliwki. Smaż ok. 2 minut. Gotowe placki podawaj z syropem daktylowym.
Smacznego :)



You Might Also Like

5 komentarze

  1. Wyglądają obłędnie. Co to jest ta lucuma? Pierwsze słyszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucuma to owoc drzewa Pouteria lucuma rosnącego w Peru, Chile i Ekwadorze. Z zewnątrz przypomina ugotowane żółtko jaja :) W Polsce można ją kupić głównie sproszkowaną. Stosuje się ją jako zamiennik cukru :)

      Usuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images