Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą to jedno z moich ulubionych dań. Kojarzą mi się z wakacjami, beztroskim, wolnym czasem. Poza tym to danie mojego dzieciństwa. Przygotowujemy je głównie w weekend, ponieważ wymagają trochę wolnego czasu, jednak ich smak wynagradza każdą minutę pracy. Pierogi to także danie dla osób, które ćwiczą siłowo - wałkowanie ciasta z powodzeniem może zastąpić trening na siłowni :) A spalone kalorie będzie można szybko uzupełnić pysznymi pierogami. 

Pierogi z mięsem i kapustą
porcja na ok. 60 pierogi


CIASTO:

1 kg mąki pszennej, najlepiej poznańskiej
ok. 1,5 - 2 szklanek gorącej wody
2 łyżki oliwy
2 żółtka
szczypta soli

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Uformuj z niej coś na kształt wulkanu i wlej do niego ok. pół szklanki gorącej wody, wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki i pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Gdy ciasto nie będzie już parzyło w ręce, dodaj żółtka, oliwę, a następnie zagniataj ciasto. W czasie zagniatania dodawaj wodę, Zagniataj do czasu, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. 

FARSZ

ok. 400/500 mięsa z rosołu ( ja użyłam mieszanki mięs drobiowych)
200 g kapusty kiszonej
2 duże cebule
oliwa
sól, pieprz

Mięso zmiel za pomocą maszynki. Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do czasu, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kapustę odcedź i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę cebulę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości oliwy. Gdy wszystkie składniki farszu będą już chłodne, wymieszaj wszystko razem, dopraw solą i pieprzem. 

WYKOŃCZENIE; Gotowe ciasto podziel na 6/7 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj cieniutko. Za pomocą szklanki lub innego naczynia wykrawaj koła. Na środku każdego z nich wyłóż niewielkie ilości farszu. Na koniec sklejaj pierogi, tak aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Gotowe pierogi układaj na ściereczce. 
W dużym garnku zagotuj wodę Gdy będzie wrzeć wrzuć do niej pierogi i gotuj ok. 3/5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. 
Gotowe pierogi podawaj z podsmażoną cebulką lub innymi dodatkami. 
Smacznego :)



You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images