White cake

White cake to jak dla mnie smaczniejsza wersja słynnego tortu Kinder :) Jak dla mnie jest wyśmienity. Zapewne każdy miłośnik białej czekolady zgodzi się ze mną w stu procentach :) Jest niezwykle delikatny i co istotne, wcale nie jest bardzo słodki :) Spróbujcie sami :)

White cake

przepis na tortownicę o średnicy 23 cm
Źródło



BISZKOPT: 

4 jajka
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddziel od żółtek, następnie ubij je cukrem na sztywną pianę. Powoli dokładaj żółtka, cały czas ubijając. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.

KREM:

500 g twarogu śmietankowego
szklanka cukru pudru (dałam mniej)
100 g białej czekolady
3 łyżki mleka w proszku
250 ml śmietanki kremówki 30%

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia. Twarożek ucieraj z cukrem pudrem, czekoladą i mlekiem w proszku. Stopniowo dodawaj śmietankę i miksuj, aż do powstania puszystego kremu. Kremem przełóż blaty ciasta, rozsmaruj także cienką warstwę po bokach i na wierzchu ciasta. Tort wstaw do lodówki na ok. 1h. 

POLEWA: 

100 g czekolady białej
80 ml śmietanki

DEKORACJA:

dowolne słodycze: u mnie Rafaello, draże kokosowe, biała czekolada

Śmietankę podgrzej, aż będzie gorąca, w tym czasie połam czekoladę na drobne kawałki i umieść ją w metalowej misce. Następnie zalej ją gorącą śmietanką i mieszaj do czasu, aż czekolada się rozpuści. Polewę odstaw na kilka minut. Następnie nabierz ją małą łyżeczką i polewaj po powierzchni ciasta. Na koniec, zanim czekolada zastygnie, udekoruj tort słodyczami w dowolny sposób . Tort przechowuj w lodówce.
Smacznego :)





You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda przecudownie :D Czysty obłęd ^^
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images