Ciastka owsiane z cukinią i czekoladą

Do cukinii zawsze podchodziłam ostrożnie. Nie wiem w sumie dlaczego, może to przez to, że pierwszy kontakt z tym warzywem nie był zbyt udany? Może to przez to bardzo długo się nie lubiłyśmy. Na szczęście dałyśmy sobie drugą szansę. Na początek bezpiecznie: leczo, jakiś ketchup z cukinii [zobacz przepis na LECZO, KETCHUP], aż przyszedł czas na poważniejsze eksperymentu - cukinia w wersji na słodko. Przepis na początku wydawał mi się dość dziwny i zupełnie nie w moim typie: bo jak to ciastka bez cukru, ale za to z cukinią? Przecież to warzywo w ogóle nie pasuje do ciastek...Takie myśli kłębiły mi się w głowie do czas, aż poczułam ten zapach roznoszący się po całym domu. Sugerował on, że to jest to. Smak tylko to potwierdził. Możecie wierzyć lub nie, ale ciastka owsiane z cukinii choć brzmią mega dziwnie, tak naprawdę są cudowne, musicie je wypróbować :)

Ciastka owsiane z cukinią i czekoladą
porcja na 13 ciasteczek


100 g mąki jaglanej
100 g płatków owsianych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka sproszkowanej lucumy (opcjonalnie)
50 g gorzkiej czekolady
łyżka zmielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki cynamonu
30 g jagód goji
200 g cukinii
jajko
100 ml wody

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, lucumę, siemię lniane, posiekaną, gorzką czekoladę oraz jagody goji. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do suchych składników. W kubku wymieszaj jajko z wodą, całość dodaj do suchych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj niewielkie ilości ciasta, tak, aby kształtem przypominały okrągłe ciastka. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podawaj po wystygnięciu.
Smacznego ;)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Smacznie i zdrowo:) Pychotka :)
    Pozdrawiam i zapraszam na https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images