Pieczone śliwki pod owsianą pierzynką

Jesień rządzi się swoimi prawami. Wbrew pozorom to piękna i bardzo przyjemna pora roku. Choć jest już coraz zimniej, dni są coraz krótsze to i tak uważam, że to chyba najfajniejsza pora roku. Nie ma już męczących upałów, nie jest jeszcze, aż tak zimno jak zimą. Choć czasem popada, to i tak jest przyjemnie. Jesień kojarzy mi się przede wszystkim z kolorowymi liśćmi, kasztanami, kocem, dobrą książką i pysznymi, rozgrzewającymi daniami. Jesień to czas śliwek, cynamonu i gorącego mleka. Właśnie tymi składnikami inspirowane jest to danie. Idealne na jesienne wieczory z dobrą książką i ciepłym kocem. 

Pieczone śliwki pod owsianą pierzynką
porcja dla 4 osób


1/2 kg śliwek
3/4 szklanki płatków owsianych
3 łyżki miodu
3 łyżki masła
szczypta cynamonu

Śliwki umyj, wydryluj, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym. Masło  rozpuść z miodem, następnie dodaj płatki owsiane i cynamon. Tak otrzymaną masę wyłóż na śliwki. Całość piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu :)
Smacznego :) 



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Lubię takie wersje ciasta "bez spodu". Ja często robię taką z jabłkami ale chętnie wypróbuję Twoją ze śliwkami bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki, jabłka w tle - jesień pełną parą <3

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images