Dietetyczne, korzenne muffinki z gruszkami.

Dawno nie było tutaj muffinek. Zauważyłam, że pojawiają się one u mnie głównie jesienią lub zimą, gdy za oknem chłód i ciemność. W takie dni słodkości smakują najlepiej. Dodatkowo tym razem to zdrowe słodycze - zawierają same zdrowe składniki, zero niezdrowego tłuszczu, białego cukru i glutenu. Muffinki doskonale smakują z kubikiem gorącego mleka :) 

Dietetyczne, korzenne muffinki z gruszkami. 
porcja dla dwóch osób


100 g mąki jaglanej
100 g mąki gryczanej
50 g skrobi z tapioki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie proszek bezglutenowy)
płaska łyżeczka cynamonu
łyżka przyprawy do piernika
100 g oleju kokosowego
3 łyżki miodu
75 ml mleka kokosowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
szczypta soli
200 g gruszki pokrojonej w kostkę

W misce wymieszaj składniki suche: przesianą mąkę jaglaną, gryczaną, skrobię z tapioki oraz proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W rondelku rozpuść olej kokosowy, miód i mleko. Gdy olej się rozpuści, do rondla dodaj siemię lniane oraz sól. Mieszaj dokładnie do połączenia się składników. Odstaw na minutę. Do suchych składników dodaj składniki mokre oraz gruszkę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do silikonowych foremek, wypełniając do 3/4 wysokości naczynia. Muffinki piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. 
Muffinki najlepiej smakują z ciepłym mlekiem. 
Smacznego ;)




You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images