Korzenna jaglanka ze świeżymi owocami

To miał być wyjątkowy dzień - dzień pierwszego startu w półmaratonie. Przygotowywałam się na ten moment bardzo długo. Niestety sprawdziła się stara zasada, że jeśli coś może pójść nie tak to najprawdopodobniej tak będzie. I zamiast walczyć z kilometrami na trasie, walczę z przeziębieniem, katarem i bólem gardła. No cóż, nie można się poddawać, dlatego walczę jak najszybciej z chorobą i wracam do treningów, aby w kolejnym starcie odrobić straty ;) Podobno kasza jaglana pomaga na przeziębienia, dlatego dziś przepis na pyszną jaglankę :) Dodaje energii i znakomicie rozgrzewa :)

Korzenna jaglanka ze świeżymi owocami
porcja dla dwóch osób


1,5 szklanki mleka
100 g kaszy jaglanej
laska cynamonu
gałka muszkatołowa
2 goździki
gwiazdka anyżu
łyżka prawdziwego miodu
dowolne świeże owoce
+ ziarna kakao (opcjonalnie)

Do garnka przelej mleko, dodaj laskę cynamonu, anyż, goździki oraz szczyptę startej gałki muszkatołowej . W tym czasie kaszę jaglaną przesyp na sitko, przelej wodą. Gdy mleko się już zagotuje, dodaj kaszę jaglaną, gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu, na koniec wyjmij przyprawy. Gotową jaglankę przełóż do miseczek, udekoruj świeżymi owocami, polej miodem i posyp ziarnami kakao. Podawaj od razu do przygotowaniu :)
Smacznego :)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Pięknie to wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi jakoś nie podchodził nigdy smak jaglanki :( Może tą dałabym się przekonać? :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images