Naleśniki budyniowe

Dawno nie miałam wolnych czwartków. Gdy w końcu się taki trafił, trzeba było go jakoś uczcić. Najlepiej jednym z moich ulubionych dań - naleśnikami :) Dziś w trochę innej wersji - z dodatkiem budyniu waniliowego, który nadaje im ciekawego smaku i zapachu :) Po takim śniadaniu dzień musi być udany :)

Naleśniki budyniowe
przepis na 12 naleśników


80 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
2 opakowania budyniu waniliowego
3 jajka
400 ml wody gazowanej
łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
+ ulubione dodatki

Mąkę z proszkiem budyniowym oraz solą przesiej do miski. Jajka ubij, a następnie dodaj do mąki. Całość miksuj dodając powoli wodę. Na koniec dodaj olej i ponownie miksuj jeszcze ok. 2 minut. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wylewaj niewielkie ilości ciasta. Smaż ok. minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :)




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Często, kiedy robię naleśniki, dosypuję budyń w proszku :) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images