Pieczone ziemniaczki w przyprawach

Jesień to także czas ziemniaków. Przeważnie pojawiają się w moim menu gotowane, jako dodatek do obiadu lub też jako dodatek do zup. Dziś proponuję Wam małą odmianę - ziemniaczki pieczone w ziołowej panierce. Chrupiące, aromatyczne - w sam raz na obiad lub kolację ;)


Pieczone ziemniaczki w przyprawach

porcja dla dwóch osób


8 średnich ziemniaków
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki
50 g oscypka
sól
pieprz

Ziemniaki obierz, pokrój w ósemki i gotuj, do czas, aż będą lekko twarde. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami i startym oscypkiem. Gdy ziemniaki będą już prawie ugotowane, odcedź wodę, a ziemniaki przełóż do miski z zalewą. Wymieszaj całość dokładnie, tak, aby zalewa dobrze pokryła ziemniaki. Na koniec przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 30 minut w 200 stopniach. Podawaj z sosem czosnkowym,
Smacznego ;)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. moja mama często takie robi do kotlecików, do dewolaja itd. :D no nie ma nic lepszego na świecie jak takie ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images