Śniadanie mistrzów - kluski kładzione na mleku

Dawno ich u mnie nie było. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo przecież to jedno z moich ulubionych śniadań. Kojarzy mi się z dzieciństwem, sobotnimi, leniwymi śniadaniami. czasem spokoju i beztroski. Dziś potrzebuję wrócić do tych smaków, przenieś się do wakacji sprzed kilku lat i poczuć tę dawną radość. To danie jest na pewno mi w tym pomoże :)

Kluski kładzione na mleku
przepis na jedną porcję


100 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
jajko
100 ml zimnej wody
szklanka mleka
pół łyżeczki miodu
3 łyżki wiórek kokosowych

Do garnka przelej mleko, dodaj miód i gotuj na wolnym ogniu. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe, jajko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj delikatnie i gotuj ok. 3 minut. Na koniec przelej zupę do miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu :) 
Smacznego :



You Might Also Like

1 komentarze

  1. Kluski! Właśnie... zupełnie o nich zapomniałam. To jedno z najlepszych śniada na rozgrzewkę <3

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images