Chleb żytnio - pszenny na zakwasie

Od dawien dawna, chleb był podstawą diety człowieka. To chyba jedyny składnik naszej diety, który otoczony jest, aż tak dużym szacunkiem. Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, oparty na symbolice, zwyczajach i obrzędachDawniej Był on nie tylko symbolem żmudnej pracy, dostatku i sytości, ale nade wszystko stanowił widomy znak błogosławieństwa w domu. Z tych też względów traktowano go jako świętość. Do tej pory, chleb w każdym polskim domu, traktowany jest w sposób wyjątkowy. Nie ma się co dziwić, że statystyczny Polak, zjada chleb nawet 3 razy dziennie. Niestety współczesny chleb ni jak ma się do tego dawnego, prawdziwego. Bywa nawet i tak, że we współczesnym chlebie nie ma mąki (?!). Czyż nie jest to przerażające? Może w takim razie warto wrócić do tradycji domowego wypieku pieczywa? Nie jest to naprawdę nic trudnego i skomplikowanego, a jeśli raz spróbujecie to więcej nie kupicie tych dziwnych, sklepowych mieszanek chlebopodobnych :)

Chleb żytnio - pszenny na zakwasie
porcja na dwa, podłużne bochenki


300 g mąki żytniej chlebowej
200 g mąki pszennej 
szklanka zakwasu żytniego
20 g drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody ( ilość uzależniona od konsystencji ciasta)
2 płaskie łyżeczki soli
łyżka oleju
+ ziarna słonecznika ( ilość według uznania)

Mąki przesiej przez sito, wymieszaj je dokładnie. Sól rozpuść w ciepłej wodzie. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do mąki wlej zakwas, dodaj rozpuszczone drożdże, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodawaj stopniowo ciepłą wodę z solą, olej i słonecznik, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Całość odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na mniej więcej godzinę). Po tym czasie przełóż do formy wysmarowanej olejem, wygładź wierzch i delikatnie posmaruj go olejem. Chleb odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na spód piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą Następnie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wstaw chleb i piecz ok. 45-50 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Chleb przechowuj w lnianej ściereczce. 
Smacznego ;)


You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images