Ciasto jaglane z dynią

Jesień prawie się już kończy, a u mnie nadal nie pojawiła się dynia. Chyba mam za dużo obowiązków, za szybko ucieka mi czas. Nawet nie zauważam, kiedy mija. Chyba trzeba to zmienić. Dlatego dziś pieczemy ciasto - idealny sposób na relaks, a także osłodę zimnych poranków ;) Ciasto jaglane z dynią to także zdrowa przekąska: bez cukru, glutenu oraz nabiału i mąki. Możecie być pewnie, że posmakuje każdemu łakomczuchowi :)

Ciasto jaglane z dynią
przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 11


2 jajka
banan
300 g puree z dyni
200 g kaszy jaglanej
2 łyżki ksylitolu
100 g orzechów włoskich
30 g odżywki białkowej o smaku karmelowym (opcjonalnie)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu

Kaszę jaglaną przełóż na sitko, przelej zimną wodą, a następnie gotuj w niewielkim rondelku ok. 15 minut. W tym czasie zmiksuj jajka z bananem i puree z dyni. Gdy kasza będzie miękka, odcedź ją na sitku, a następnie dodaj do pozostałej masy. Miksuj ok. 3 minut, Na koniec dodaj ksylolit, proszek do pieczenia i cynamon. Miksuj jeszcze 2 minuty. Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie, wymieszaj. Ciasto przełóż do silikonowej keksówki. Piecz ok. 60 minut w 200 stopniach. PO upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. 
Smacznego :)





Andrzejkowa uczta

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Zdecydowanie ten czas za szybko płynie. Pyszna jesienna propozycja! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na dynię w pełni :) Super bo uwielbiam takie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images