Dietetyczne ciastka orzechowe

Nic tak nie uspokaja jak ciastka... Nie chodzi mi tu nawet o ich jedzenie, ale o cały proces przygotowania i pieczenia. Czynność ta bezwzględnie wymaga cierpliwości, spokoju i opanowania. Ciastka reagują na emocje, które towarzyszą nam podczas pieczenia - złość, zniecierpliwienie, często kończą się cukierniczą porażką. Natomiast, gdy podchodzimy do piekarnika ze spokojem i opanowaniem to w efekcie otrzymujemy zawsze jakieś pyszności. Tak było też tym razem - na poprawę nastroju przygotowałam pyszne, szybkie i zdrowe ciacha orzechowe. Nie ma tutaj niezdrowego tłuszczu, nabiału i jajek. Idealne nie tylko na podwieczorek, ale także i śniadanie ;)

Dietetyczne ciastka orzechowe
przepis na 12 ciastek


szklanka mąki z mielonych orzechów ziemnych
duży banan
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego

Do malaksera przełóż wszystkie składniki, całość zmiksuj dokładnie, do czasu, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie przełóż ją do silikonowych foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ciastka piecz ok. 20 minut. Po tym wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze ciastka na ok. 10 minut. Następnie odstaw je do przestygnięcia. Podawaj z kubkiem ciepłego mleka :)
Smacznego :)



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Smakowite ciasteczka. Bardzo lubię piec takie małe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być bardzo chrupiące!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Szkoda, że jestem uczulona na banany :(

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images