Chleb owsiany

Domowy chleb ostatnio na stałe zagościł w naszym domu :) Nie ma się co dziwić - jest dużo smaczniejszy i pożywniejszy niż ten kupiony w sklepie. Dziś w wersji owsianej. Musicie go spróbować :)

Chleb owsiany
przepis na dwa, podłużne bochenki


400 g mąki owsianej
100 g mąki pszennej 
szklanka zakwasu żytniego
20 g drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody ( ilość uzależniona od konsystencji ciasta)
2 płaskie łyżeczki soli
łyżka oleju
+ ziarna słonecznika ( ilość według uznania)

Mąki przesiej przez sito, wymieszaj je dokładnie. Sól rozpuść w ciepłej wodzie. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do mąki wlej zakwas, dodaj rozpuszczone drożdże, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodawaj stopniowo ciepłą wodę z solą, olej i słonecznik, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Całość odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na mniej więcej godzinę). Po tym czasie przełóż do formy wysmarowanej olejem, wygładź wierzch i delikatnie posmaruj go olejem. Chleb odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na spód piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą Następnie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wstaw chleb i piecz ok. 45-50 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Chleb przechowuj w lnianej ściereczce. 
Smacznego ;)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images