Ciasteczka śnieżne kule

Śnieżne kule to kolejna, słodka propozycja na święta ;) Ciasteczka są bardzo delikatne, idealne dla miłośników orzechów. W tej wersji zastosowałam orzechy pecan, jednak równie dobrze sprawdzają się tutaj migdały. Moim zdaniem to obowiązkowa propozycja na święta lub też fajny prezent dla bliskiej osoby :)

Ciasteczka śnieżne kule
porcja na 30 ciasteczek


200 g masła w temperaturze pokojowej
80 g cukru pudru
szczypta soli
220 g mąki
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
110 g mielonych orzechów pecan ( lub migdałów)
cukier puder do obtoczenia

Masło przełóż do misy malaksera, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i ucieraj do czasu, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodaj zmielone orzechy pecan (lub migdały) i całość wymieszaj z masłem. Mąkę z solą dodaj do masy maślanej. Wyrabiaj ciasto, które powinno być miękkie i kleiste. Wilgotnymi dłońmi nabieraj niewielkie ilości ciasta i formuj z nich kuleczki. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami. Piecz ok. 13 minut, do czas, aż ciast zrobią się złociste. Po upieczeniu, jeszcze gorące ciastka obtaczaj w cukrze pudrze. 
Smacznego :)




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wyglądają cudownie! :) Muszę namówić moją mamę by takie zrobiła! :D

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images