Sernik czekoladowy ze śliwkami

Święta nie mogą obejść się bez sernika. W tym roku stawiamy na mała odmianę. Zamiast tradycyjnego sernika z brzoskwiniami na stół wjedzie sernik z dodatkiem suszonych śliwek. Jego sekret tkwi w składnikach - wybierzcie sprawdzony ser, bez niego nawet najlepszy przepis się nie sprawdzi. Wybierając pozostałe składniki starajcie się kierować rozsądkiem, a nie ceną. Czytajcie etykiety i zastanówcie się zanim coś kupicie ;) I oczywiście najważniejszy składnik - aby sernik smakował bajecznie, musicie włożyć w niego trochę serca ;)

Sernik czekoladowy ze śliwkami
porcja na tortownicę o średnicy 16 cm


1 kg sera twarogowego ( ja użyłam sera ,,Mój ulubiony")
4 jajka
budyń waniliowy
3 łyżki miodu
250 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady 
200 g suszonych śliwek
łyżeczka esencji waniliowej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je odpowiednio wcześniej. Śliwki przełóż do miski, zalej je gorącą wodą z dodatkiem esencji waniliowej ( możesz też namoczyć je w dowolnym alkoholu). Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do metalowej miseczki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodaj śmietanę i powoli mieszaj. Całość odstaw do przestygnięcia. W tym czasie do misy blendera przełóż ser, jajka, budyń waniliowy, rozpuszczony miód i przestudzoną czekoladę.Całość miksuj dokładnie, aż do połączenia się składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Do masy serowej dodaj śliwki odsączone z zalewy, a następnie wymieszaj delikatnie wszystkie. Gotową masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw go do przestygnięcia. 
Smacznego :) 





Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

You Might Also Like

2 komentarze

  1. W życiu takiego nie jadłam, ale myślę że by mi przypadł do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images