Sernik królewski

Bez sernika nie może odbyć się żadna uroczystość. Nie wiem co takiego jest w tym cieście, ale pojawia się na każdym, uroczystym stole. Być może jest to na tyle popularne ciasto, że możemy mieć pewność, że przypadnie do gustu naszym gościom. U mnie w domu sernik jest obowiązkowy z okazji świąt, urodzin, czy też imienin. Odmian sernika jest wiele, ale ten jest chyba tym najbardziej klasycznym i lubianym. Musicie spróbować :)

Sernik królewski
porcja na standardową blachę


300 g mąki pszennej
125 g masła
pół szklanki cukru
3 łyżeczki kakao
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg sera twarogowego, trzykrotnie mielonego
1/2 szklanki cukru
125 g miękkiego masła
3 jaja
2 czubate łyżki mąki 
pól łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do miski przesiej mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodaj masło, cukier i jajko. Całość zagniataj, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Gotową masę podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i przełóż na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstaw do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Do misy miksera włóż ser, jajka, roztopione masło oraz cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Całość miksuj na wolnych obrotach do czasu, aż wszystko się połączy. Gotową masę serową przelej na spód cista. Drugą część wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na masę serową za pomocą tarki o grubych oczkach. Sernik piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Smacznego :)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. U nas też sernik jest obowiązkowy :) Twój kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images