Bezglutenowe ciasto batatowo-kokosowe

Dziś mija 5 dzień w towarzystwie kul. Noga już mniej boli, ale nadal nie jest tak jak być powinno. Mam nadzieję, że długo to już nie potrwa, bo moje ręce odmawiają już powoli współpracy :) (choć tutaj plusem jest to, że może w końcu trochę się wzmocnią :) Powoli zaczynam się też już nudzić. Nie mogę doczekać się wyjścia na trening, pokonywania kolejnych kilometrów... Na razie na pocieszenie zajadam się zdrowym ciastem :) 

Bezglutenowe ciasto batatowo-kokosowe
przepis na keksówkę o długości 18 cm



300 g batata

2 jajka
szklanka mąki z orzechów arachidowych
3 łyżki mąki ryżowej
pół szklanki wiórków kokosowych
pół łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego
50 ml mleka kokosowego
+ orzechy włoskie

Batat obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski przełóż startego batata, mąkę z orzechów, mąkę ryżową, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia,  orzechy  i ksylolit. Całość dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu połącz rozpuszczony olej kokosowy, mleko oraz jajka. Do suchych składników dodaj składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu.
Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images