Bezglutenowy baton śliwkowy

Nowy Rok zaczynamy od słodkości. Długo się zastanawiałam nad tym od czego zacząć, ale ostatecznie padło na batoniki :) To moja ulubiona wersja. Batony są słodkie, ale nie zawierają cukru rafinowanego. To dobra opcja na posiłek potreningowy, gdy trzeba szybko coś zjeść i wracać do obowiązków :) Z podanych składników możecie zrobić także kulki mocy :) 

Bezglutenowy baton śliwkowy
porcja na 4 batony


250 g suszonych śliwek
40 g odżywki białkowej o smaku karmelowym
100 g orzechów włoskich 
łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki kakao
3 łyżki suszonej żurawiny
szczypta cynamony

Śliwki oraz żurawinę namocz w ciepłej wodzie ok. 30 minut. Następnie odlej wodę. Do misy blendera przełóż wszystkie składniki, miksuj dokładnie, aż do połączenia się składników. Gotową masę przełóż na papier do pieczenia i przykryj ją drugim arkuszem. Masę lekko rozwałkuj, a następnie wycinaj z niej prostokąty. Gotowe batony obwiń w papier śniadaniowy i wstaw na ok. 3h do lodówki. Z gotowej masy możesz również przygotować kulki mocy ;)
Smacznego ;)




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Takie batoniki są idealne na przekąskę. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images