Domowa czekolada orzechowa

Dziś trudny dzień: nie dość, że poniedziałek to jeszcze bardzo pracowity. Dodatkowo nadal muszę chodzić z moją kulą Draculą i w związku z tym jestem totalnie ograniczona ruchowo. To już drugi tydzień totalnego lenistwa, więc frustracja z dnia na dzień rośnie. Niestety trzeba jakoś ten trudny okres przeczekać i poszukać innego sposobu na odstresowanie, np. gotowanie, pieczenie :) Dziś w ramach popołudniowego relaksu przygotowałam moją ulubioną, domową czekoladę. Tym razem w wersji orzechowej :) Mega smaczna i dużo zdrowsza od tej sklepowej :)

Domowa czekolada orzechowa 
porcja dla dwóch osób


3 łyżki oleju kokosowego, nierafinowanego 
4 łyżki masła orzechowego
pół łyżeczki ksylitolu
3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej

Do rondelka przełóż olej kokosowy i masło orzechowe. Całość rozpuszczaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki się już połączą dodaj ksylolit i kaszę jaglaną. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do silikonowej formy. Gdy ostygnie włóż ją do zamrażalki na ok. 3h. Przed podaniem czekoladę pokrój na kawałki :)
Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. co to jest ekspandowana kasza jaglana i gdzie ją kupić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda interesująco. Może postaram się sama zrobić swoją :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images