Domowe, bezglutenowe nachosy

Po okresie świątecznym nadszedł czas na karnawał, a co za tym idzie przyjęcia i spotkania ze znajomi :) Niestety często wpływają one negatywnie na nasze codzienne żywienie, bo w towarzystwie przeważnie jemy dużo więcej i często sięgamy po przekąski, które na co dzień nie pojawiają się w naszym menu. Dlatego mam dziś dla Was propozycję na imprezową przekąskę - domowe, bezglutenowe nachosy :) Dużo zdrowsze niż wersja kupna :) 

Domowe, bezglutenowe nachosy
przepis na 3 blachy


120 g mąki ryżowej
30 g mąki gryczanej
120 g mąki kukurydzianej
łyżeczka soli himalajskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
120 ml ciepłej wody
+ ulubione przyprawy
+ mąka do posypania blatu

Mąki przesiej do miski, dodaj przyprawy. W kubku wymieszaj ciepłą wodę z oliwą. Mokre składniki dodawaj do mąki cały czas zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne. Gdy będzie już gotowe, odstaw je na 30 minut do przestygnięcia. Następnie odrywaj niewielkie kawałki, każdy z nich rozwałkuj i pokrój w trójkąty, które na koniec umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Gotowe nachosy podawaj z ulubionym dipem.
Smacznego :)





You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jak przepis na natchosy to biorę w ciemno. Uwielbiam meksykańską kuchnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, do tego polecam dip cukiniowo-pomidorowy lub czosnkowy - idealnie pasuje do kuchni meksykańskiej!

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images