Chiacchiere - włoskie faworki

Jak zapewne wiecie od kilku lat uczę się języka włoskiego. Uwielbiam ten język: jest uroczy, melodyczny i umiarkowanie skomplikowany. Od jakiegoś czasu coraz bardziej zagłębiam się nie tylko w tajniki włoskiej gramatyki, ale także włoską kulturę oraz oczywiście kuchnię. Jeśli chodzi o tę pierwszą dziedzinę to zaczęłam od... seriali :) Tak to chyba najprostszy sposób na naukę języka. Mój pierwszy serial, który udało mi się obejrzeć ( i zrozumieć) nazywał się A'allieva (tutaj możecie sobie go obejrzeć - A'allieva). Polecam go szczególnie romantyczką :) Historia młodej Alice na pewno Was urzeknie :) Do włoskich seriali polecam włoską wersję faworków - chiachiere. Co ciekawe słowo to oznacza rozmowę :) 

Chiacchiere - włoskie faworki
przepis na 40 sztuk


500 g mąki pszennej typu 00
łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
szczypta soli
3 jajka
50 g masła w temperaturze pokojowej
30 ml spirytusu lub wódki
+ olej do smażenia
+ cukier puder do posypania

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka. Do miski z mąką dodaj roztrzepane jajka, spirytus oraz masło. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie, gotowe ciasto podziel na ok. 3/4 porcje. Każdą z nich rozwałkuj na cienko. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj prostokąty mniej więcej 5 x 10 cm. Z środku każdego z nich zrób dwa równoległe nacięcia. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Gotowe prostokąty smaż ok. 1 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odstaw je do przestygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego :) 



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images