Dietetyczne faworki

Świat opanowały karnawałowe słodkości. Gdzie się człowiek nie rozejrzy tam pączki, róże, churrosfaworki, czy też chrust, jak kto woli :) Ciężko w tym czasie nie ulec pokusie i nie skusić się choćby na jednego pączusia, czy faworka. Jednak zawsze mamy wybór - nie musisz zajadać się sklepową masą dziwnych substancji chemicznych - to nie jest pączek, choć może i tak wygląda. Dużo zdrowszą wersją są słodkości przygotowane samodzielnie. Tak, wiem to przygotowanie domowych pączków jest dość czasochłonne, jednak faworki już nie wymagają tak wiele czasu :) Dzisiejsza propozycja jest naprawdę szybka i smaczna. Nie ma tutaj niezdrowych tłuszczy, czy też białego cukru. Koniecznie musicie je wypróbować :)

Dietetyczne, bezglutenowe faworki
przepis na 40 faworków


160 g mąki orkiszowej
100 g mąki gryczanej
10 g mąki kukurydzianej
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki octu jabłkowego
150 g śmietanki kokosowej

+ olej do smażenia (najlepiej kokosowy)


Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj żółtka, śmietankę kokosową, sól i ocet. Całość dokładnie zagnieć, tak, aby otrzymać zwartą masę. Gotowe ciasto obwiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5cm. Za pomocą radełka lub nożna wycinaj ok. 4 cm pasy. Następnie przekrawaj je w poprzek, a na środku każdego  faworka wytnij niewielki otwór i przeplataj jeden koniec. Faworki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na lekko złoty kolor. 

W wersji dietetycznej - Ułóż faworki na blasze i piecz ok. 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem. 




You Might Also Like

2 komentarze

  1. jestem fanka takich dietetycznych odpowiedników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na mnie Tłusty Czwartek nie robi większego wrażenia. Nie należę do fanów słodkości, zwykle „świętuję” jednym, góra dwoma pączkami. Niestety, kupuję je w pobliskiej cukierni i tu się zgodzę – znacznie lepiej przygotować je w domu. Kupne są skąpane w tłuszczu i pokryte mnóstwem dodatków, które mają zamaskować brak smaku. Dlatego Tłusty Czwartek w dietetycznej wersji bardzo mi się podoba. Chrust ze zdrowszej mąki, smażony na jeszcze zdrowszym oleju kokosowym, to świetna alternatywa dla osób dbających o dobre nawyki żywieniowe. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images