Faworki na piwie

Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Tym razem tradycyjne faworki, jednak w trochę innej wersji. Faworki na piwie są dużo łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu niż wersja tradycyjna. Dodatkowo są mniej kaloryczne, niż te przygotowane na śmietanie. Ich dużym atutem jest również fakt, że są także bardziej kruche, delikatne i jak dla mnie smaczniejsze niż te tradycyjne. (Choć przyznam, że uwielbiam faworki w każdej wersji :)) 

Faworki na piwie


2 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki piwa
łyżeczka masła
szczypta soli
+ cukier puder do posypania
+ olej do smażenia

Mąkę przesiej (najlepiej na stolnicę), zrób w niej wgłębienie i wbij do niego żółtka, dodaj piwo, sól i masło. Zagnieć szybko ciasto. Gotowe ciasto przełóż na ok. 1h do lodówki. Po tym czasie wyjmij je z lodówki, podzielna 3 części, a każdą z nich bardzo cienko rozwałkuj. Za pomocą radełka lub nożna wycinaj ok. 4 cm pasy. Następnie przekrawaj je w poprzek, a na środku każdego  faworka wytnij niewielki otwór i przeplataj jeden koniec. Faworki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na lekko złoty kolor. Po upieczeniu odkładaj je na papierowy ręcznik. Gotowe faworki oprósz cukrem pudrem :) 
Smacznego :)





You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images