Orkiszowe, pieczone pierogi na wytrawnie

Kolejny ciężki dzień za mną. Czasami mam wrażenie, że działam na baterie słoneczne - brak słońca powoduje u mnie ból głowy, zmęczenie, zniechęcenie i totalny brak energii. Nie pomaga kawa, nie pomaga odpoczynek - do zmiany potrzebne są promienie słońca. Dziś był właśnie jeden z takich dni. Za oknem szaro, smutno i nie za ciepło. Do tego kolejny dzień w pracy, wczesna pobudka i tęsknota za weekendowym lenistwem. Nastroju nie poprawił dziś nawet trening, choć wybrałam się na nowe zajęcia, które bardzo przypadły mi do gustu :) Teraz czas na ostatnią deskę ratunku - dobre jedzenie :) Kuchnia serwuje dziś orkiszowe pierożki, pasują do nowego serialu i krótkiej chwili lenistwa :)

Orkiszowe, pieczone pierogi na wytrawnie
przepis na 10 pierogów


250 g mąki orkiszowej
120 g masła 
3 łyżki jogurtu greckiego
jajko
szczypta soli
łyżka suszonej pietruszki
200 g kiełbasy 
 2 cebule
50 g kukurydzy
 oliwa
sos pomidorowy
sól, pieprz

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło pokrojone w małe kawałki. Następnie dodaj jajko roztrzepane z jogurtem. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło do rąk, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 1h.

Kiełbaskę pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż kiełbasę z cebulą do czasu aż się przyrumienią. Następnie odstaw do przestygnięcia. Na koniec do podsmażonego farszu dodaj kukurydzę, całość lekko przypraw solą i pieprzem. 


Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5cm. Wycinaj z niego niewielkie koła (lub kwadraty). Na każdego z nich wyłóż niewielką ilość sosu pomidorowego oraz farszu, a następnie sklej brzegi. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pierogi piecz ok. 30 minut. Podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images