Sernik z nerkowców

Dziś mam dzień z tych, w których sen mógłby się nie kończyć. Nie wiem dlaczego, ale cały dzień oczy ciągle mi się zamykały, a w dodatku zabrakło sił na trening, czy też nawet zwykły spacer. Może to przesilenie wiosenne? Albo nie, to na pewno ta zmiana czasu. W porannej audycji radiowej mówili, że wszystkie dramaty tego tygodnia można zrzucać na ten czynnik :) Tka naprawdę, to pewnie zwykłe przemęczenie. Dlatego dziś zostaję w łóżku, odpoczywam i zajadam się tymi pysznościami :) Poprawiają humor ;)

Sernik  z nerkowców
porcja dla 3 osób


SPÓD
250 g suszonych śliwek
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki mleka kokosowego
łyżka oleju kokosowego

MASA

szklanka nerkowców
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki śmietanki kokosowej
łyżka oleju kokosowego

Wieczorem przełóż orzechy do miseczki, zalej je szklanką wody z sokiem cytryny i pozostaw na całą noc pod przykryciem. 
Rano przygotuj spód: śliwki suszone zmiksuj w malakserze z wiórkami kokosowymi, 2 łyżkami mleka kokosowego oraz olejem kokosowym. Całość powinna utworzyć zwartą masę. Do słoiczków lub jednej dużej formy (najlepiej silikonowej) wyłóż masę (jeśli tak jak ja będziesz robić serniczki w słoiczkach, do każdego przełóż taką samą ilość ciasta i podstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj masę: do misy malaksera przełóż odsączone orzechy nerkowca, śmietankę kokosową (stałą część mleczka) oraz olej kokosowy. Całość miksuj ok. 3 minut. Gotową masę przełóż do słoiczków. Gotowe serniczki udekoruj orzechami nerkowca.
Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images