Seromakowiec na ciemnym spodzie

 Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Najwyższa pora pomyśleć nad nowymi przepisami, zaplanować wielkanocne menu :) Zaczynamy od sernika - bez niego nie ma świąt ;) Dziś proponuję sernik na ciemnym spodzie z dodatkiem maku. Koniecznie musicie wypróbować :) 

Seromakowiec na ciemnym spodzie
przepis na blachę o wymiarach 36 x 23,5 cm


Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
0,5 szklanki cukru
pół kostki margaryny
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka



    Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić, zostaw do wystudzenia. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj wystudzoną margarynę z kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ubitą pianę i wymieszaj. Masę kakaową wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Masa serowa:
    kilogram sera 

    pół kostki masła
    6 jaj
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka budyniu waniliowego
    1 szklanka cukru pudru
    cukier waniliowy
    300 g mielonego maku



      Do miksera przekładamy ser i masło. Ucieramy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy serowej, a białka ubijamy na sztywną pianę. 
      Pozostałe składniki: mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier puder i cukier waniliowy oraz mielony mak dodajemy do masy serowej, ponownie ucieramy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy delikatnie pianę z białek i bardzo powoli mieszamy.  Na masę kakaową wyłóż  masę serową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, wtedy powstaną większe wzory.
      Sernik pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Następnie po upieczeniu pozostawiamy na ok. 30 minut do wystygnięcia.
      Smacznego :)



      You Might Also Like

      3 komentarze

      1. chętnie bym spróbowała:)

        OdpowiedzUsuń
      2. Ile jajek do ciasta bo nie ma podane?☺

        OdpowiedzUsuń
      3. Wygląda smakowicie :)
        A te stojaki na świeczki zachwycające! :)

        OdpowiedzUsuń

      Flickr Images