Szarlotka na orkiszowym spodzie

Podobno mamy już wiosnę, choć niestety nie bardzo na razie można ją zauważyć. Mnie wiosna powitała deszczem, chmurami i ponurą aurą. Dodatkowo zabrała mi resztki energii do czegokolwiek. Nie wiem z czego to wynika, ale ostatnio mogłabym w ogóle nie podnosić się z łóżka. Dodatkowo moja motywacja i resztki kreatywności dawno uciekły gdzieś daleko... I tak siedzę pod kocem, rozmyślam i zajadam się szarlotką :) Wyszła całkiem dobra ;)

Szarlotka na orkiszowym spodzie
porcja na tortownicę o średnicy 16 cm


330 g mąki orkiszowej
200 g masła
3 łyżki zimnej wody
łyżka ksylitolu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
6 dużych jabłek
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki żurawiny
+ 100 g mąki orkiszowej
+ 70 g oleju kokosowego
+ 3 łyżki miodu

Do miski przesiej 330 g mąki orkiszowej, dodaj masło, łyżkę ksylitolu, proszek dopieczenia i wodę. Całość szybko zagnieć, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i przełóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym wymieszaj je z 3 łyżkami ksylitolu i żurawiną. W osobnej misce wymieszaj 100 g mąki z miodem i olejem kokosowym, tak aby otrzymać kruszonkę. 
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem obklej spód i boki formy. Następnie do środka przełóż jabłka i całość posyp kruszonką. Ciasto piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego :)




You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images