Wegańskie ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Środek tygodnia to dobry czas na małe przyjemności :) W końcu już polowa tygodnia za nami, połowa celów zrealizowanych (przynajmniej teoretycznie :)), więc można pozwolić sobie na małą nagrodę. Na przykład pod postacią pysznych ciastek :) Możecie wierzyć lub nie (nie oszukujmy się, dla większości osób, ciastka z ciecierzycy brzmią co najmniej dziwnie, żeby nie powiedzieć niezjadliwie) są naprawdę pyszne. Pasują do popołudniowej kawy lub też na drugie śniadanie. Ich dużą zaletą jest to, iż są mega sycące: nie tylko zaspokajają głód, ale także zabijają ochotę na słodycze :)

Wegańskie ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym
przepis na 12 ciastek


puszka ciecierzycy,
3 duże łyżki masła orzechowego,
łyżka syropu daktylowego,
100 g suszonych śliwek, 
pół łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
3 łyżki wiórek kokosowych

Ciecierzycę przełóż na sitko, przelej zimną wodą i odstaw na chwilę. Do misy blendera przełóż odsączoną ciecierzycę, syrop daktylowy, suszone śliwki, masło orzechowe, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmiksuj, aby do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy formuj niewielkie kulki, każdą z nich rozpłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Podawaj po przestygnięciu :) Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Czy zamiast syropu daktylowymi moze byc syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można zamienić syrop daktylowy na klonowy czy też na miód :)

      Usuń

Flickr Images