Zupa serowa z grzankami

Poniedziałek rozpoczyna nowy rozdział. Dzisiejszy dzień przyniósł wiele przemyśleń i planów. Ciężko na razie o nich mówić, bo potrzebuję jeszcze chwilę pozostać w głowie, aby dojrzeć i aby mogły w pełni rozwinięte ujrzeć światło dzienne. O jednym planie mogę Wam jednak opowiedzieć. Plan na szpagat, bo to o nim mowa. Od dziś wprowadzam do swojej treningowej rutyny więcej ćwiczeń na rozciągających i rozluźniających. Po ostatnich ciężkich tygodniach treningowych, czas przyjrzeć się zmęczonym nogom i pomóc im się trochę rozluźnić. Plan zakłada min. 30 min. rozciągania codziennie. Może ktoś ma ochotę na małe wyzwanie :)? 
A przed wprowadzeniem kolejnego planu w życie mała zachcianka - zupka serowa. Chodziła za mną już od długiego czasu :)

Zupa serowa z grzankami
porcja dla dwóch osób


1,5 bulionu warzywnego
300 g serka topionego ( u mnie o smaku goudy)
2 cebule pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczypta sproszkowanego czosnku
sól, pieprz
oliwa
+ grzanki
+ szynka ( opcjonalnie)

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Następnie dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj, co czasu aż się lekko przyrumienią. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Do rondla przelej bulion, podgrzewaj. Gdy będzie już ciepły dodaj serek topiony pokrojony w mniejsze kawałki. Całość gotuj do czasu, aż serek się rozpuści. Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem i dopraw solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Gotuj jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
Zupę podawaj z grzankami i podpieczoną szynką (opcjonalnie). Jeśli lubisz, możesz ją także posypać cebulką dymką. 
Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images