Wegańskie ciastka a'la jeżyki

Kolejny deszczowy dzień. Z jednej strony trochę się cieszę, bo gdyby była piękna pogoda to byłoby mi trochę przykro, że muszę siedzieć w łóżku. Choć z drugiej strony marzę już o wiosennych promieniach słońca. Jednak do końca kwietnia o słońcu podobno nie ma co marzyć. Dlatego na poprawę humoru mam dla Was ciasteczka. Smakują trochę jak jeżyki, ale są dużo zdrowsze :) 

Ciastka a'la jeżyki
przepis na 15 ciasteczek


100 g mąki kokosowej
100 g mąki orkiszowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego
150 ml zimnej wody
30 odżywki białkowej o smaku białej czekolady
100 g rodzynek
50 g nerkowców

Do miski przełóż składniki suche: mąkę orkiszową, kokosową, odżywkę białkową, proszek dopieczenia, ksylitol, rodzynki i nerkowce. W rondelku rozpuść olej kokosowy, następnie dodaj go do składników suchych, Zagniataj ciasto dolewając wodę. Ciasto powinno mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, każdą z nich lekko rozpłaszcz i ułóż na blasze. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach. Podawaj po wystudzeniu. 
Smacznego ;)




You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images