Budyń ryżowy z nektarynką

Dziś ostatni dzień maja. Kolejny miesiąc zniknął nie wiadomo kiedy... Nie ma co jednak rozpaczać, bo wraz z końcem maja przychodzi... Dzień Dziecka :) Jeden z moich ulubionych dni w roku:) Nieważne, że w sumie jestem już za stara na obchodzenie takich świąt. Każdy z nas jest w głębi duszy dzieckiem, a zresztą każdy powód jest dobry do świętowania :) Niekoniecznie trzeba od razu kupować drogie prezenty, jak dla mnie idealnym prezentem jest pyszny deser, np. domowy budyń ryżowy z nektarynką :) Niezwykle prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu :) W sam raz na uczczenie Dnia Dziecka :)

Budyń ryżowy z nektarynką
przepis na dwie porcje


dwa woreczki ugotowanego ryżu brązowego
3 nektarynki
50 ml mleka kokosowego
łyżka miodu
+ syrop daktylowy
+ ulubione dodatki: np. musli, liofilizowane owoce, świeże owoce

Do naczynia blendera przełóż ryż, dodaj pokrojone w kostkę nektarynki, mleko kokosowe oraz miód. Całość dokładnie zmiksuj. Gdy budyń jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka kokosowego. Gotowy deser przełóż do miseczek, udekoruj świeżymi owocami, musli, czy też innymi, ulubionymi dodatkami. Ja dodatkowo całość polałam syropem daktylowym :)
Smacznego :)



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Lubię coś takiego przegryźć wieczorem na kolację, kiedy jeszcze pracuję przy komputerze, ale nie chcę się za bardzo najadać. Fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images