Pasta z kurkumy - naturalny lek na wszystko

Zapewne wszyscy wiedzą co to jest kurkuma, choć myślę, że nie jest ona jeszcze tak bardzo popularna w kuchni polskiej. Od czasu do czasu migają nam gdzieś informacje, że to bardzo zdrowy składnik i warto go włączyć do codziennej diety. Jednak co z nim zrobić i co tak naprawdę daje kurkuma.


Zdaniem współczesnej nauki, kurkuma ma właściwości między innymi: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające oraz antyoksydacyjne. Nic więc dziwnego, że współczesne społeczeństwo wraca do tego produktu, który już od kilku tysięcy lat jest obecny w medycynie chińskiej oraz ajurwedzie.  Zawiera w sobie unikalny składnik zwany kumaryną, która posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Genialnie oczyszcza wątrobę i nerki, wzmacnia stawy oraz pomaga regulować poziom cholesterolu, usuwać toksyny z organizmu oraz usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Jak widać, kurkuma to taki lek o wszechstronnym działaniu. Co istotne, jest to lek zupełnie naturalny i pozbawiony skutków ubocznych. Ja odkryłam ten składnik parę dni temu, gdy szukałam naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem oraz pozbycie się uporczywego kaszlu i bólu gardła. Jestem tydzień po kuracji antybiotykowej, a mój organizm nadal zmaga się z uporczywymi dolegliwościami. Tak, wiem - terapia antybiotykowa to nic dobrego dla organizmu (o ironio), jednak czasem nie ma innego wyjścia. Dlatego teraz szukam naturalnych sposobów, mniej inwazyjnych, a przede wszystkim skutecznych. Tym składnikiem bez wątpienia jest kurkuma. 

Co z tej kurkumy? 

Kurkuma pod postacią korzenia, w Polsce jest jeszcze trudno dostępnym towarem. Jednak do przygotowania magicznej pasty wystarczy użyć sproszkowanej przyprawy (pamiętając, aby wybierać tę ekologiczną i ze sprawdzonego źródła). Jej przygotowanie jest banalnie proste, dodatkowo można od razu zrobić zapas (pastę przechowujemy w szklanym słoiczku, góra 3 tygodnie). Pastę można używać do Złotego Mleka, jako pastylek na gardło, jako dodatek do koktajlów, czy zup. 

Pasta z kurkumy


3 łyżki kurkumy w proszku
szklanka wody

Wodę przelej do rondelka, doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj kurkumę. Gotuj cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Gotowanie musi trwać co najmniej 8 minut. Gdy pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Gotową pastę przełóż do szklanego słoiczka i przechowuj ją w lodówce. 



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images