Sernik na zimno z rabarbarem

W końcu poprawiła się pogoda. W końcu można było wyjść na trening w krótkich spodenkach, poczuć ten ciepły wiaterek i promienie słońca. W końcu humor lepszy i od razu więcej motywacji do działania - nie tylko treningów, ale także nie zabrakło czasu na kuchenne eksperymenty :) I tak powstał sernik z rabarbarem. Niezwykle prosty, szybki i smaczny. Nie wymaga pieczenie, więc to idealne ciasto na cieplejsze dni :)

Sernik na zimno z rabarbarem
przepis na keksówkę o długości 16 cm


200 g płatków owsianych 
łyżka oleju kokosowego
łyżka miodu
łyżka masła orzechowego
100 g suszonych moreli
2 łodygi rabarbaru
łyżka miodu
200 g serka śmietankowego ( u mnie Mój ulubiony)
łyżka oleju kokosowego

W misce malaksera zmiksuj płatki owsiane z łyżką oleju kokosowego, masła orzechowego, miodu oraz suszonych moreli. Miksuj do czasu, aż powstania zwarta masa. Następnie wyłóż ją do silikonowej formy, tak aby pokryła całą powierzchnię naczynia, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i przełóż go do rondelka, dodaj łyżkę miodu, dwie łyżki wody i gotuj do czasu, aż rabarbar się rozgotuje, odstaw do przestygnięcia. Gdy rabarbar już przestygnie zmiksuj go z serkiem śmietankowym i łyżką oleju kokosowego. Całość wylej na masę owsianą, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie na 2h do lodówki. Gotowe ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images