Wegańskie lody bananowo - kokosowe

Z okazji niedzieli i pięknej pogody mam dla Was pyszny deser - domowe lody - bez dodatku białego cukru, śmietany i jajek. Pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Ich dużą zaletą jest to, iż nie potrzeba do nich maszyny do lodów - wystarczy blender i zamrażalnik :) Przepis, który tutaj Wam podaję jest bazą, jeśli chcecie możecie do niego dołożyć ulubione dodatki - posiekane orzechy, rodzynki, czy też inne bakalie. 

Wegańskie lody bananowo - kokosowe
porcja dla 4 osób


400 ml mleka kokosowego z puszki
300 g dojrzałych bananów
łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki syropu daktylowego
100 g masła orzechowego

Banany obierz ze skóry, przełóż do misy blendera, dodaj mleko z puszki, esencję waniliową, syrop daktylowy i masło orzechowe. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę przełóż do pojemnika, wstaw do zamrażalnika na ok. 6h. Mniej więcej co pół godziny wyciągnij lody z zamrażalki, przemieszaj i wstaw je ponownie. Lody podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)




You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images