Ciasto jogurtowe z truskawkami

Z okazji zbliżającego się weekendu zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami. Ciasto szybkie i proste - klasyczne ciasto ucierane, z małą dietetyczną modyfikacją. W mojej wersji mąka pszenna została zastąpiona przez mąkę orkiszową, a olej przegrał z olejem kokosowym. Dzięki temu ciasto może nie jest super hiper dietetyczne i niskokaloryczne (bo to jednak ciasto), ale jest już zdrowsze niż wersja oryginalna. Skusicie się ;)?

Ciasto jogurtowe z truskawkami
przepis na tortownicę o średnicy 20 cm


500 g mąki orkiszowej
200 g olej kokosowego
4 łyżki ksylitolu
3 duże jajka
350 g jogurtu naturalnego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z połowy cytryny
truskawki

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy, jajka, ksylitol oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszaj mikserem tylko do połączenia się składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej na nią ciasto i wyrównaj wierzch. Truskawki włóż w wierzch ciasta, tak aby 1/3 wysokości były zanurzone w cieście. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images