Pesto z botwinki i słonecznika

Ostatnio na blogu zrobiło się bardzo słodko, więc dziś czas na bardziej wytrawny przepis. Jak zapewne wiecie, uwielbiam dania kuchni włoskiej, przede wszystkim cenię je za prostotę, szybkość przygotowania oraz stosowanie lokalnych, sezonowych produktów. Włosi są dumni ze swoich wyrobów, używają świeżych, lokalnych  składników, dzięki czemu makaron zjedzony w małej, włoskiej knajpce, choćby najprostszy będzie smakował każdemu. Szkoda, że my Polacy, dopiero teraz zaczynamy powoli doceniać nasze rodzime produkty. Po latach zachłyśnięcia się importowanymi składnikami, ponownie doceniamy to co u nas najlepsze. Dzisiejsze pesto to właśnie zachwyt nad kuchnią włoską, jednak w polskim wydaniu - sos pesto przygotowany na bazie botwinki zerwanej z domowego ogródka, ziaren słonecznika i oleju rzepakowego. Nie zabrakło też włoskiego akcentu - pysznego sera pecorino, który nadaje pesto wyjątkowego smaku. Pesto doskonale sprawdza się do makaronu, ale także jako pasta do kanapek, czy też świeżych warzyw. 

Pesto z botwinki i słonecznika


pęczek botwinki
50 g ziaren słonecznika
50 g sera pecorino
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej rzepakowy

Botwinkę umyj, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy blendera. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni, a następnie także przełóż do naczynia blendera. Pecorino zetrzyj, dodaj do pozostałych składników, a czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i również przełóż do naczynia blendera. Całość miksuj dokładnie dolewając oliwę z oliwek. Pesto powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, w związku z tym ilość oliwy dopasuj do swoich preferencji. Gotowe pesto przełóż do słoiczka, przechowuj je w lodówce. 



Polak po Włosku

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Fantastyczne! Często dodaję botwinkę do sałatek, więc wyobrażam sobie, że pesto musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images