Sałatka z kaszy jaglanej, szparagów i pecorino

To był ciężki weekend. Z jednej strony pełen okazji do radosnego świętowania, a z drugiej strony pełen łez, smutku i cierpienia. Radosne święto - 50 rocznica ślubu moich dziadków, uroczystość piękna i wzruszająca. Niestety ta okazja zbiegła się z wydarzeniem bardzo smutnym - chorobą ukochanego psa, przyjaciela, który był ze mną od 13 lat. Chyba nie ma nic gorszego niż patrzenie jak ukochany Piesełek tak strasznie cierpi, a Ty nie możesz mu pomóc. Nie możesz zrobić nic, zostaje Ci tylko próba godzenia się z rzeczywistością i wiara, że jednak nadejdzie poprawa. Nie jest to łatwe. Próbuję zająć czymś głowę i nie myśleć, dać odpocząć myślom. Dlatego dziś piekę, gotuję i biegam, choć nie mam siły. Jedyny plus, że sałatka wyszła pyszna. 

Sałatka z kaszy jaglanej, szparagów i pecorino
porcja dla dwóch osób


woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
pół pęczka szparagów
pół puszki zielonego groszku (lub pół szklanki świeżego)
50 g sera pecorino
2 łyżki domowego sosu czosnkowego
sól, pieprz

Szparagi obierz, odłam końcówki. Gotuj je we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Następnie przelej je zimną wodą i  pokrój na mniejsze kawałki. Do miski przełóż kaszę jaglaną (najlepiej jeśli ugotujesz ją kilka godzin wcześniej, tak aby była przestudzona), dodaj szparagi, groszek (jeśli używasz groszku z puszki, pamiętaj, aby przelać go wodą przed dodaniem do sałatki) oraz sos czosnkowy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec zetrzyj ser pecorino i ponownie wymieszaj sałatkę. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Smacznego ;)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Hej, kocham takie sałataki - szczególnie ze szparagami. Dziękuje bardzo za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images