Tort malinowy

Czerwiec to w mojej rodzinie bardzo imprezowy miesiąc. Ciągle jakieś imieniny, rocznice i inne uroczystości. Dlatego też czerwiec to miesiąc ciast, tortów i innych słodkości. W ten weekend, z okazji imienin taty przygotowałam tort malinowy - orzeźwiający i delikatny. Idealny na letnie przyjęcia :)

Tort malinowy
przepis na tortownicę o średnicy 20 cm


BISZKOPT
5 jaj
2/3 szklanki cukru
szklanka mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM
250 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
330 ml śmietanki 30%
200 g serka typu Mój ulubiony

+ 500 g malin
+ likier Limoncello lub inny dowolny
+ 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowego)


BISZKOPT:
Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas ubijając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj ją do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

KREM: Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ubijając dodawaj stopniowo serek mascarpone oraz serek śmietankowy i łyżkę likieru. Całość delikatnie wymieszaj. 

WYKOŃCZENIE: Biszkopt przetnij na dwie części. Blat połóż na paterze, nasącz go likierem Limoncello i posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż 1/2 masy, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni ciasto. Na krem ułóż maliny i przykry całość drugą częścią ciasta. Na wierzch i boki wyłóż pozostałą część kremu, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni tortu. Tort udekoruj świeżymi malinami i startą, gorzką czekoladą. Gotowe ciasto wstaw na 2h do lodówki.
Smacznego ;)



You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images